Ursul pacalit de vulpe

Cum incepe mereu o poveste ? A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi nu s-ar povesti. Asa incep toate povestile frumoase sau cele cu talc, surprinzator dar nu toate povestile au happy end ­čÖé iar un exemplu este ursul pacalit de vulpe.

Da de ce sa fie domn’le ursul pacalit, dar nu era si el un animal pe pamantul asta (si am inceput sa citesc povestea), da, sa-mi fie rusine nu mai stiam povestea ursului pacalit de vulpe. Vroiam sa scriu despre total altceva.

Am inteles vulpea era o hoata, una chiar vicleana pe deasupra, dar ce vina are ursul in toata treaba asta ? sa incercam sa lamurim putin situatia.

Taranul este un personaj destul de dubios. Presupunand ca vulpea nu a dormit pana la 12 ziua langa marginea drumului, si cum ea a fost aruncata deasupra pestelui (deci caruta era plina cu peste), am si eu o intrebare: de unde avea taranul asa mult peste la o ora atat de devreme din ziua ? Angrosist cu siguranta nu era, ca daca ar fi fost, ar fi avut planuri sa vanda vulpea, nu sa o faca cadou nevestei. In sezonul rece cu greu pescuiesti o caruta intreaga de peste dintr-un lac inghetat. Deci taranul este hot ?

Presupunand totusi ca taranul este de buna credinta, vulpea, mama ei de vulpe, fura, dar nu-si imparte prada cu ursul. Vulpea trimitand ursul la peste cu coada, a incercat ori sa transmita un mesaj clanului ursilor ori chiar a vrut sa-l elimine cu totul din peisaj pe urs. Cu  siguranta a fost o perioada cand acestia erau in cardasie, ca altfel nu s-ar explica de unde atata amicitie intre cei doi.

Conform articolului 182 din codul penal, datorita faptului ca ursul si-a pierdut un organ, vulpea este pasibila de o pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 10 ani.

Ursul saracu, a cerut de mancare ca-i era si lui foame, nu a incercat sa fure de la vulpe, cu toate ca putea foarte usor sa-i confiste produsele pentru care oricum nu avea documente justificative. Presupun ca putem considera ursul ca fiind regele padurilor din romania. Credul fiind, alege sa se duca la “pescuit”. Datorita faptului ca a crezut vulpea ii luam statutul de rege al padurilor, un conducator trebuie totusi sa aibe anumite calitati, sa fie cel putin suspicios cand vine vorba de o metoda atat de simpla de pescuit. Ursul nostru ajunge sa plateasca pentru actiunea de furt savarsita pe de o parte de taran si apoi pentru cea savarsita de catre vulpe (balansarea fortelor in natura). Mai am eu ceva neclaritati legate de hibernarea ursilor, dar nu vreau sa intru acum in detalii.

Sa tragem si cateva concluzii:

  • Taranul nostru nu era doar un simplu taran, cu siguranta era ori hot ori chiabur
  • Vulpea cu toate ca era vinovata, a ramas nepedepsita, justitia nu functiona nici atunci
  • Ursul a fost gasit tap ispasitor in toata povestea asta –┬ádubioasa exprimare dar cred ca cineva facea experimente medicale inca de pe vremea respectiva
  • Sa cred ca Ion Creanga a fost un vizionar si ca a anticipat situatia multora din ziua de azi ?
This entry was posted in Joy ride. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ursul pacalit de vulpe

  1. “Conform articolului 182 din codul penal, datorita faptului ca ursul si-a pierdut un organ, vulpea este pasibila de o pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 10 ani.” hilarious ­čśŤ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *