Mâncarea rusească din Thailanda

După o lună în Thailanda, bucătăria care m-a surprins cel mai mult a fost cea rusească.

Ca tot turistul care vrea să mai ia o pauză de la mâncarea locală, apelez la TripAdvisor pentru soluții alternative. Limitat căutarea la minim 4 stele, o singură milă distanţă că nu a venit încă ziua de picioare și încep să spicuiesc rezultatele.

Ajung cu ochii la Eda na Samui, seafood, russian, ukrainian, eastern european, central europe. Atât! Primul lucru care mi-a venit în cap a fost borș rusesc, fără să imi aduc aminte ce conține, ci doar că face parte din bucătăria lor.

Mai căutasem anterior în București un restaurant rusesc și tin minte că găsisem, dar review-urile mi-au tăiat repede dorința de a-l vizita.

Mă gândesc că la cât de multi turiști ruși sunt pe aici, trebuie să fi aibă și ei locul unde să se simtă ca acasă, un restaurant cu specific ucrainean :D.

O iau din loc hotărât și mă îndrept către locul cu pricina, 400 de metri de la hotel, o nimica toată. Ajung pe stradă, mă îndrept către singura pancartă scrisă cu caractere chirilice și dau să intru. Doar că ușa nu dă să se deschidă, un A4 pe geam mă informa că “… 15 … “, deci probabil se deschide la ora 15, or fi oamenii în pauza de masă.

E ok, e 14 și ceva iar vizavi era un beer bar. Abia lucrez puțin la pofta de mâncare și mă proptesc liniștit în unul din scaunele lor. Chang, small zic and condom. Primesc Chang-ul frumos aranjat într-un condom traditional și lângă el mai vin la pachet, o scrumieră și un coșuleț cu fise. Fac semn nu la scrumieră și întreb care e treaba cu fisele, mă gândeam că o fi vreun joc mai nou pe aici. ( În primele zile după ce am ajuns am învățat doi puști să sa joace aruncatul fiselor la perete, câștigă cine aruncă mai aproape ). Toilet, for toilet. Uite alta nouă, îți dau și bani să te duci la budă numai să consumi la ei. Servicii complete ce să mai.

Pe lateral de mine, o localnică mânca cu poftă ceva cu orez, dar nu asta era important, ci faptul că pe șorțul ei era scris Eda na Samui, îi fac semne ca un obsedat.
– I’m waiting for it to open.
– Ahhh. Open at 3.
– I know, I saw the notice. I’m waiting. Eram bucuros ca la ora 15 intram la program odată cu domnișoara.

Ora 15 a venit iar eu m-am mutat vizavi. Mă bag în seamă cu meniul și imi amintesc repede de un escape room cu un puzzle în limba rusă. Nici o problemă chief, doar nu o să fie ăsta impedimentul de a nu mânca aici. Curând o rusoaică mă întâmpină cu câteva cuvinte.
– ….
– I don’t speak russian.
– Hello, sorry, we don’t have english menu.
– No problem, I’ll order anyway.

Îi arăt o poză cu o supă și caut pe telefon o altă poză de pe TripAdvisor cu o porție de frigărui care îmi zâmbise mai devreme. Îmi explică că supa e cu somon iar ce i-am arătat eu pe TripAdvisor sunt de fapt două feluri, frigărui și cartofi. Aprob fericit. Simplu până aici.

Vine supa, arată bine. Îi dau la automat cu suflatul și gust, era bună. Prima impresie mereu contează. După ce nu mai aburește mă apuc să o mănânc. Era genială. Supă de somon cu cartofi, morcov, smântână și ceva verdeață.

Vine felul 2, mușchi de porc făcut frigăruie dar cu bucăți tăiate mari. Aleg una mai mare și o tai pe mijloc, carnea încă mai avea o tentă rozalie, similar cu muschiul întreg pe care-l făceam și eu in doar 15 minute. Tai o bucată mai mică, gust, suculent, porc, delicios, iar ierburile de pe el erau parcă alese una și una.

Încă puțin și credeam că o dau în extaz. Două porții random comandate de la un restaurant la fel de random care să mă ungă așa bine e lucru rar întâlnit de mine.

Înțelesesem de ce venisem in Thailanda, să descopăr bucătăria rusească.

PS. Am revenit de cateva ori sa incerc mai multe varietăți: borș, vită stroganoff, sarmale, mops, kvas. Bun, dar greu pentru stomac, cam cum e și mâncarea noastră.

Khoroshiy appetit!

This entry was posted in Travelling. Bookmark the permalink.

3 Responses to Mâncarea rusească din Thailanda

 1. Vic says:

  Dupa mai bine de o saptamana in Thailandia si o enterocolita, nu mai puteam rezista la niciun miros “traditional” de mancare.
  Bangkok a primit porecla “orasul cu 1000 de mirosuri” iar noi alergam dupa pizzerii si ma mir ca ai rezistat o luna :)))

  • Elvis says:

   doar 1000? 🙂 Imi aduc aminte de ceva tarabe pozitionate pozitionate strategic langa guri de canal. putea de rupea.
   Nici o problema pana in prezent, regula e simpla: mananc unde mananca si localnicii. Pentru bucatariile occidentale, e de preferat sa nu fie personal 100% thai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *